Portretten van huizen.

It is not by thinking the essence of being more appropriately that we will come to know what a house is; if anything, it is by thinking the essence of a house that we will come to know what being is.
(The dominion of the dead; Robert Pogue Harrison; pag.37)

Voor mensen die om wat voor reden dan ook afscheid van een huis moeten nemen maak ik boeken waarin ik het hele huis wil vatten. Met honderden foto’s leg ik ieder detail in de huis vast. Van het lichtknopje naast het bed tot de bestekla in de keuken en de grasmaaier in de schuur.
Wat mij interesseert is hoe het leven tegen de muren lijkt te kleven als mensen lang in dat huis hebben gewoond.

Deze boeken zijn een poging het leven zichtbaar te maken.

 

 

De boeken tot nog toe:

Une maison pour la vie.
Ik heb dit boek gemaakt in het najaar van 2009.

Katia vroeg mij een boek te maken van het huis waar haar grootmoeder al meer dan een halve eeuw woont.

Dit huis in Jette (België) heeft mijn grootmoeder laten bouwen. Mijn moeder is er in grootgebracht, en binnenkort trek ik er als kleinkind in. Ook al zie je haar niet op de foto’s, toch capteert het boek het leven van mijn grootmoeder. Ik gaf het als geschenk aan mijn tante, haar dochter, die in Canada woont.
Mijn grootmoeder kreeg het boek in handen en zei: “Dit is een poëtische captatie van mijn woonst.” Mijn moeder bevestigde: “Dit is geen fotoalbum, dit is een belevenis.”

Katia Vanhemelryck, februari 2010

Enkele bladzijden:

 

Willem’s Huis | Nieuw Beerta
Ik heb dit boek gemaakt in het voorjaar van 2009.

Willem Massa had een enorm en mooi huis in Nieuw Beerta. Hij woonde daar fijn en vrij en had er een prachtig atelier. Na het overlijden van Willem moest Ineke het huis en atelier van haar echtgenoot opruimen en verkopen. Als steun bij dit moeilijke proces, en als ode en herinnering aan dit inspirerende huis heb ik dit boek voor Ineke gemaakt.

Dit boek is troostrijk voor mij. Het roept een veelvoud van herinneringen op. Het nodigt mij uit om te pakken, terug te gaan in tijd en die aanwezigheid te voelen. De uitvoering, zorgvuldig en prachtig, warme vormgegeven, doen daar zo recht aan.

Ineke

Enkele bladzijden:

 

La caravan à Belle Ile.
Ik heb dit boek gemaakt in het najaar van 2009.

Hannie en Birk bewonen al decennia lang iedere zomer een caravan in Frankrijk. Het eind van deze, voor hen, heerlijke periodes komt in zicht. Om de warmte van deze plek te bewaren, en uit fascinatie voor de caravan heb ik voor hen dit boek gemaakt.

Al tientallen jaren gaan wij in Frankrijk naar Belle Ile, ons geliefde eiland. Daar staat onze caravan altijd trouw te wachten, volgestouwd met de spullen waarvan wij vinden dat we ze nodig hebben om een paar maanden op ons landje te vertoeven. De intimiteit van ons leven daar, ons primitieve bestaan, waar we zo van genieten, heeft Meindert zeer goed weten te treffen.

Hannie

Enkele bladzijden: