Veertien

Gisteravond keek ik naar de Super Bowl van vorig jaar. Daar hoorde ik vertellen dat James Harrison, van de Pittsburgh Steelers, zo sterk is, omdat hij is geboren als jongste telg in een gezin van veertien. Drie kwartier later, voor het slapengaan lees ik in Nicolaas Matsiers Gesloten huis dat de vader van Matsier ook de jongste was uit een gezin van veertien.

Na het wakker worden, bij het lezen van de krant, verneem ik dat het dodental van de explosie vorige week in Luik gestegen is tot veertien. Verderop in de krant staat dat naast handschoenen en lichtgevende staafjes (voor het geval het licht uitvalt) deelnemers aan de Olympische Spelen ook condooms krijgen uitgedeeld; let wel, veertien. En nog wat verder lees ik dat op Kornwerderzand veertien huizen staan.

En dan lees ik dat Cruijff ambassadeur wordt van het comité dat probeert het WK voetbal naar Nederland en België te halen. Cruijff had het legendarische rugnummer veertien. De geboortedatum van Cruijff is 25-04-1947. 25 = 2 + 5 dus 7, 04 = 0 + 4 dus 4, 1947 = 1 + 9 + 4 + 7 = 21 = 2 + 1 dus 3. De som van zeven, vier en drie is veertien.

Nu ik het er toch over heb, dan Bach. De B is de tweede letter van het alfabet, de A de eerste, de C de derde en de H is de achtste. 2 + 1 + 3 + 8 = 14. Bach schreef zijn Matthäus Passion in 14 koralen. In de Matthäus wordt 14 maal naar het hart verwezen. De basbegeleiding speelt 365 noten, waarmee Bach zou willen aangeven dat Jezus de basis is voor elke dag van het jaar. En 3+6+5=14. Voor Bach was dit erg belangrijk, want veertien is twee keer het heilige getal van de volmaaktheid zeven. Volgens Mattheüs, de schrijver van het evangelie, zijn er drie keer veertien generaties tussen Abraham en Jezus. Tussen haakjes, om uit te komen op de veertien geslachten, laat Mattheüs bewust enige onbelangrijke koningen weg.

En natuurlijk Lodewijk de veertiende. Hij werd op 14 mei 1643 (1+6+4+3=14) koning van Frankrijk. Hij stierf in 1715 (1+7+1+5=14), op zevenenzeventig jarige leeftijd (7+7=14).

Maar dan Henri de Bourbon, wiens naam bestaat uit veertien letters. Hij was de veertiende koning van Frankrijk en hij werd geboren in december 1553 (1+5+5+3=14), veertien eeuwen, veertien decennia en veertien jaren na de geboorte van Christus.

Maar veertien dagen noemen de Fransen dan weer quinze jours, wat, naast dat het vreemd is, ook wel weer iets geruststellends heeft.

4 thoughts on “Veertien

 1. Pieter

  Heel gaaf!! Mooie invalshoek, balancerend tussen bijgeloof en wiskundige wetmatigheid. soms worden de optelsommen een beetje veel, volgens mij zou je deze weg kunnen laten na: …op zevenenzeventig jarige leeftijd. Deze 2 zevens zijn al wel duidelijk genoeg en dit lijkt me een mooiere afsluiting van de zin.

  Later, P

 2. Merlijn

  De scepticus in mij wordt onmiddelijk wakker: hoe selectief is de waarneming? hoeveel wordt de waarheid of werkelijkheid geweld aangedaan (vglk het geslachtsregister uit Matt.1) om het nummerologisch kloppend te krijgen? Maar ik weet geen donder van nummerlologie. Dat werken van Bach bol staan met getalssymboliek wil ik graag geloven. (zie bv. http://www.tjako.sollie-dsl.nl/invention.htm over de 14-de van de Inventionen).
  Ik stel je uitsmijter daarom erg op prijs!

 3. david

  Allemaal wel leuk en aardig, maar waarom zijn er vijftien Bach Inventionen? Wel, de eerste staat in C-groot; de tweede in c-klein – etc. , chromatisch stijgend tot en met b-klein. Uitzondering hierop echter op Es en Bes (alleen Es groot en Bes-groot) want dat zou respectievelijk zes en vijf voortekens opleveren – te veel. Vijftien Inventies dus, uit voorzover ik begrijp praktische overwegingen en omdat het octaaf nueenmaal in twaalf mootjes is gehakt.. Maar MEINDERT KOELINK = vijftien letters of numerologisch vijfenzeventig, zeven keer vijftien – wat wel weer iets onrustbarends heeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published.